Betegtájékoztató fizioterápiáról

A fizioterápia a természeti energiákat használja fel gyógyításra, magában foglalja a mechanoterápiát (gyógytorna, masszázs), elektroterápiát, hidro- és balneoterápiát. A fizioterápiának is megvan a megfelelő javallata arra, hogy melyik betegségben melyik kezelés adható. De jól ismertek azok az állapotok, amikor óvatosan, vaghy egyáltalán nem lehetséges ezeket a kezeléseket végezni: láz, terhesség, szívelégtelenség, tbc és más speciális állapotok.

Gyógytorna

A mozgást használja fel a gyógyításra szakképzett gyógytornász irányításával. Célja a mozgásszervek épségének megőrzése, működésének helyreállítása; segíti a gerinc- és az ízületek mozgását, erősíti az izmokat, megvédi a sorvadástól és zsugorodástól. Ha a beteg izomzata már megerősödik, a gyakorlatokat már egyedül végzi a gyógytornász irányítása alatt (aktív torna), majd otthon egyedül is folytatnia kell naponta több alkalommal, Heveny tünetek esetén a teljes nyugalomba helyezés fontos, az ízületeket tehermentesíteni kell. A hideg (jegelés) csökkenti a gyulladást. Az ízületek passzív kimozgatása a fájdalom határáig ilyenkor is szükséges.

Elektroterápia

Számos formája ismeretes, így galvánkezelés, iontoforézis, rövidhullám, mikrohullám, ultrahang, diadinamik, interferencia, elektromágneses sugárzás, szelektív ingeráram, TENS. Mindegyik kezelési forma csökkenti a fájdalmat, fokozza a vérkeringést. Az egyes kezeléseket a reumatológus a klinikai tünetek alapján választja ki.

Lézerterápia

A lágy lézerek segítik a beteg sejtek eredeti funkciójának helyreállítását. Javítják a sejtekben az oxigénellátást, az erek újraképződését, a vérkeringést. Csökkentik a gyulladásokat és az ödémákat. Alkalmazása megindítja a gyógyulást, fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatású. A lézer kezelés fájdalommentesen, érintés nélkül végezhető, így nem okozhat sérülést. Nem allergizál, nem okoz sugár-, vagy elektromos terhelést, nincs mellékhatása. A kezelés többször ismételhető, gyógyszerekkel és más fizioterápiával jól kombinálható.