Urológia magánrendelés

Az urológia a vese, a húgyutak (vesevezeték, húgyhólyag, húgycső) valamint a férfi nemi szervek (here, mellékhere, ondóhólyag, prosztata) elváltozásaival, betegségeivel foglalkozó orvosi szakterület.

Amíg a hölgyeknél általában a felfázás, húgyúti gyulladás okoz panaszt, addig a férfiak prosztata betegségek és merevedési zavarok miatt keresik fel leggyakrabban az urológiai szakrendelést. Mindkét nem képviselőit érinthetik a húgyúti kövesség okozta panaszok és a húgyúti daganatok (vesedaganat, húgyhólyagdaganat).

Az alábbi tünetekkel várjuk urológia rendelésünkön

Nőknél

 • vizelettartási problémák
 • gyakori vizelési inger, alhasi fájdalom
 • fájdalmas vizelés, véres vizelet

Férfiaknál

 • vizelési panaszok, véres vizelet
 • gyakori és sürgető vizelési inger
 • vizeletürítési nehézségek, vizeletelakadás
 • elváltozás, fájdalom a herében, hímvesszőben (pl. csomó, duzzanat)
 • görcsös deréktáji, hasi fájdalom

Főbb vizsgálataink

 • állapotfelmérés, vizeletvizsgálat
 • ultrahang diagnosztika
 • urológiai, uro-onkológiai szűrés
 • komplex prosztata szűrés

Urológiai ultrahang vizsgálat

Az urológiai gyakorlatban gyakran alkalmazott vizsgálat a hasi-, a here-, és a rektális ultrahang. Ennek segítségével vizsgálhatók a vesék, a vese környezete, a vesevezeték felső szakasza, az alsó húgyutak, illetve a herék és a prosztata.

Urológiai daganatok kezelésével kapcsolatos másodvélemény:

A here-, vese-, húgyhólyag-, prosztata daganatok kivizsgálásával kapcsolatos második vélemény segíthet megbizonyosodni a diagnózis helyességéről, támpontot nyújthat a megfelelő kezelési terv felállításában.

Komplex prosztata szűrés (PSA, UH):

A prosztata specifikus antigén (PSA) egy olyan fehérje természetű molekula, melyet a prosztata mirigysejtjei termelnek. A PSA vizsgálat lényegében egy vérvételt jelent, melyből megállapítható a PSA szint, ez pedig segítséget nyújthat a prosztatarák diagnózisának meghatározásához. A prosztata ultrahang célja a prosztata megtekintése, ami történhet a hason át vagy a végbélen keresztül is.

Katéter behelyezés, csere, öblítés:

A katétert leggyakrabban a húgyhólyag tartalmának kiürítésére használják. Gumi-, vagy műanyag csövet vezetnek a hólyagba a húgycsövön keresztül és a távozó vizelet egy műanyag tasakban gyűlik össze.

Az urológiai vizsgálat menete

Egy általános vizsgálat első felében a szakorvos megkéri a pácienst, hogy ismertesse a panaszait, tüneteit, számoljon be a korábbi betegségeiről, illetve arról, hogy volt-e a családjában urológiai betegség. Ezt követően jön a fizikális-, és az ultrahang vizsgálat. Amennyiben szükséges, az urológus további vizsgálatokat is javasolhat.
Az adott problémától függően meg is kezdődhet a kezelés. Mindenképpen fontos a kontroll, még panaszmentesség esetén is rendszeres szűrővizsgálatok lehetnek ajánlottak.

Forduljon Orvosunkhoz bizalommal! Centrumunkban, Budapest 13. kerületében magas színvonalú egészségügyi ellátásban részesítjük pácienseinket, mindezt elegáns környezetben, a legmodernebb vizsgálati berendezésekkel.

  Dr. Fazakas Zsolt

  Urológia Fehérvári út 82., PMC Hotel Helia