Diabetológia magánrendelés

A diabétesz a világon a leggyakoribb anyagcsere-betegség. A diabetológia a cukorbetegséggel, annak megelőzésével, kezelésével foglalkozó orvosi tudományág. A fő problémát a hasnyálmirigy által termelt inzulin hiánya, vagy inzulinrezisztencia okozza. A sejtek inzulin hiányában nem tudnak glükózt felvenni, így a vércukorszint megemelkedik, ami súlyos problémákat, hosszú távon szövődményeket okozhat.

A cukorbetegség legtöbbször egyéb kockázati tényezőkkel is együtt jár: a magas vérnyomás, koleszterin és triglicerid szint gyakran kéz a kézben járnak: A lipidológia a vérzsírproblémákkal foglalkozó tudományág. Első sorban a koleszterinemelkedéssel, a triglicerid emelkedéssel és az ezek által esetlegesen fellépő szövődmények kivédésével foglalkozik. A koleszterinemelkedésnél elsődlegesen a szív-, és érrendszeri betegségek kockázatának csökkentése miatt szükséges a szakorvosi közbenjárás. A triglicerid csökkentés pedig azért kiemelten fontos, mert a magasabb triglicerid szint okozhat hasnyálmirigy gyulladást, ami súlyos szövődményekkel járhat!

Milyen panaszok esetén ajánlott szakorvoshoz fordulni?

2-es típusú cukorbetegek esetében a magas vércukorszint sokszor alig jár tünettel, akár 10-15 évig is rejtve maradhat (lehetnek jelei, de akkor, amikor már magasabb a vércukorszint: ez esetben szomjúságérzet, éhségérzet, gyakori vizeletürítés, fáradékonyság, ingerlékenység, látásromlás, bőrviszketés, a sebek-, gyulladásos folyamatok gyógyulásának lelassulása, a fertőzések gyakoribbá válása, esetleg kéz-, lábbizsergés és zsibbadás, szexuális problémák léphetnek fel).

Gyakran a háziorvosnál derül ki, amikor egy jogosítványhoz, vagy egy foglalkozás-egészségügyi vizsgálathoz szükséges vértételen megemelkedett vércukorszint jelentkezik.
Hamarabb is fény derülhet a problémára, ha egy alarmírozó inzulin rezisztenciát, azaz az inzulin hatékonyságának a csökkenését észleljük, ez ugyanis a 2-es típusú cukorbetegség alapja. Sokszor gyermekre vágyó hölgyeknél tapasztalható, hogy a tervezett fogantatás egy IR miatt nem tud megvalósulni.

Az 1-es típusú cukorbetegség általában gyermek-, vagy serdülőkorban indul, de fiatal felnőtteket is érinthet. Itt az alaptünetek a sok folyadékfogyasztás, a gyakori vizeletürítés, jó étvágy mellett pedig fogyás, azaz testsúlycsökkenés. Ez a típusú cukorbetegség az esetek döntő többségében gyorsan kialakul, a 2-es típusú diabétesszel ellentétben.

Mire kell számítani egy rendelésen, mi a kezelés menete?

A páciens általában egy nagy vérvétel eredménnyel érkezik, amin látszódnak a vér-, és vizelet értékek. Mivel a cukorbetegség számos társ betegséget okozhat, más eredményeket is figyelembe kell venni (például magas húgysav érték, vesebetegség vagy akár zsírmáj, ami egy máj-enzim emelkedéssel járhat). Ezeknek a laboreredménye mind szükséges ahhoz, hogy átfogó kép alakuljon ki a betegségről, a szövődményekről vagy a társbetegségekről.

Az első vizsgálat egy beszélgetéssel kezdődik, a szakorvos átnézi a páciens labor eredményeit. Ezt követően kezelést ajánlanak, ami az esetek többségében tablettás kezelés (1-es típusnál értelemszerűen az inzulin-terápia javasolt).
Emellett nagyon fontos, hogy ha diabetológiára vagy lipidológiára érkezik a beteg, akkor a táplálkozása is külön figyelmet érdemel, éppen ezért a dietetikus, azaz a táplálkozástudományi szakember is része a beteg gyógyulási folyamatának.

Amennyiben a betegnek koleszterin vagy triglicerid problémája van, hasonlóan a fentiekhez, a leletek kiértékelése történik, a társbetegségek, egyéb más szív-, és érrendszeri kockázatok felmérése, akár családi anamnézis van-e esetleg. Fontos a rizikófaktorok megléte is (dohányzás, túlsúly, elhízás). Ezeknek a felmérését követően egy terápia kerül javaslatra, aminek akár cukorbeteg valaki, akár vérzsír-rendellenessége van, mindenképpen az étrend és az életmódváltás (tehát a fizikai aktivitás, a rendszeres mozgás) az alapja kell, hogy legyen!

A Pesti Magánorvosi Centrumban a páciensekkel mindenképpen személyre szabottan foglalkoznak. Teljes mértékben individuális a táplálkozási javaslat, a mozgásterápia és a kezelés is egyénre szabottan történik.

  Foglaljon időpontot!

  Válasszon időpontot!
  Üzenet:
  Elfogadom:

  Dr. Simonyi Gábor PhD

  Belgyógyászat, Kardiológia, Diabetológia, Obezitológia, Endokrinológia

  Dr. Lukács Krisztina PhD

  Belgyógyászat és Diabetológia

  Dr. Hermányi Zsolt

  Belgyógyászat

  Dr. Bartos Tímea

  Belgyógyászat, Diabetológia