Diabetológia magánrendelés

A diabétesz a világon a leggyakoribb anyagcsere-betegség. A diabetológia a cukorbetegséggel, annak megelőzésével, kezelésével foglalkozó orvosi tudományág. A fő problémát a hasnyálmirigy által termelt inzulin hiánya, vagy inzulinrezisztencia okozza. A sejtek inzulin hiányában nem tudnak glükózt felvenni, így a vércukorszint megemelkedik, ami súlyos problémákat, hosszú távon szövődményeket okozhat.

A cukorbetegség legtöbbször egyéb kockázati tényezőkkel is együtt jár: a magas vérnyomás, koleszterin és triglicerid szint gyakran kéz a kézben járnak: A lipidológia a vérzsírproblémákkal foglalkozó tudományág. Első sorban a koleszterinemelkedéssel, a triglicerid emelkedéssel és az ezek által esetlegesen fellépő szövődmények kivédésével foglalkozik. A koleszterinemelkedésnél elsődlegesen a szív-, és érrendszeri betegségek kockázatának csökkentése miatt szükséges a szakorvosi közbenjárás. A triglicerid csökkentés pedig azért kiemelten fontos, mert a magasabb triglicerid szint okozhat hasnyálmirigy gyulladást, ami súlyos szövődményekkel járhat!

Milyen panaszok esetén ajánlott szakorvoshoz fordulni?

2-es típusú cukorbetegek esetében a magas vércukorszint sokszor alig jár tünettel, akár 10-15 évig is rejtve maradhat (lehetnek jelei, de akkor, amikor már magasabb a vércukorszint: ez esetben szomjúságérzet, éhségérzet, gyakori vizeletürítés, fáradékonyság, ingerlékenység, látásromlás, bőrviszketés, a sebek-, gyulladásos folyamatok gyógyulásának lelassulása, a fertőzések gyakoribbá válása, esetleg kéz-, lábbizsergés és zsibbadás, szexuális problémák léphetnek fel).

Gyakran a háziorvosnál derül ki, amikor egy jogosítványhoz, vagy egy foglalkozás-egészségügyi vizsgálathoz szükséges vértételen megemelkedett vércukorszint jelentkezik.
Hamarabb is fény derülhet a problémára, ha egy alarmírozó inzulin rezisztenciát, azaz az inzulin hatékonyságának a csökkenését észleljük, ez ugyanis a 2-es típusú cukorbetegség alapja. Sokszor gyermekre vágyó hölgyeknél tapasztalható, hogy a tervezett fogantatás egy IR miatt nem tud megvalósulni.

Az 1-es típusú cukorbetegség általában gyermek-, vagy serdülőkorban indul, de fiatal felnőtteket is érinthet. Itt az alaptünetek a sok folyadékfogyasztás, a gyakori vizeletürítés, jó étvágy mellett pedig fogyás, azaz testsúlycsökkenés. Ez a típusú cukorbetegség az esetek döntő többségében gyorsan kialakul, a 2-es típusú diabétesszel ellentétben.

Mire kell számítani egy rendelésen, mi a kezelés menete?

A páciens általában egy nagy vérvétel eredménnyel érkezik, amin látszódnak a vér-, és vizelet értékek. Mivel a cukorbetegség számos társ betegséget okozhat, más eredményeket is figyelembe kell venni (például magas húgysav érték, vesebetegség vagy akár zsírmáj, ami egy máj-enzim emelkedéssel járhat). Ezeknek a laboreredménye mind szükséges ahhoz, hogy átfogó kép alakuljon ki a betegségről, a szövődményekről vagy a társbetegségekről.

Az első vizsgálat egy beszélgetéssel kezdődik, a szakorvos átnézi a páciens labor eredményeit. Ezt követően kezelést ajánlanak, ami az esetek többségében tablettás kezelés (1-es típusnál értelemszerűen az inzulin-terápia javasolt).
Emellett nagyon fontos, hogy ha diabetológiára vagy lipidológiára érkezik a beteg, akkor a táplálkozása is külön figyelmet érdemel, éppen ezért a dietetikus, azaz a táplálkozástudományi szakember is része a beteg gyógyulási folyamatának.

Amennyiben a betegnek koleszterin vagy triglicerid problémája van, hasonlóan a fentiekhez, a leletek kiértékelése történik, a társbetegségek, egyéb más szív-, és érrendszeri kockázatok felmérése, akár családi anamnézis van-e esetleg. Fontos a rizikófaktorok megléte is (dohányzás, túlsúly, elhízás). Ezeknek a felmérését követően egy terápia kerül javaslatra, aminek akár cukorbeteg valaki, akár vérzsír-rendellenessége van, mindenképpen az étrend és az életmódváltás (tehát a fizikai aktivitás, a rendszeres mozgás) az alapja kell, hogy legyen!

A Pesti Magánorvosi Centrumban a páciensekkel mindenképpen személyre szabottan foglalkoznak. Teljes mértékben individuális a táplálkozási javaslat, a mozgásterápia és a kezelés is egyénre szabottan történik.

  Dr. Simonyi Gábor PhD

  Belgyógyászat, Kardiológia, Diabetológia, Obezitológia, Endokrinológia Savoya Park

  Dr. Lukács Krisztina PhD

  Belgyógyászat és Diabetológia

  Dr. Hermányi Zsolt

  Endokrinológia Fehérvári út 82.

  Dr. Bartos Tímea

  Belgyógyászat, Diabetológia Fehérvári út 82.