Angiológia magánrendelés

Mivel foglalkozik az angiológia

Az angiológia az erekkel és azok patológiás elváltozásaival foglalkozik. Hazánk rendkívül érintett a szív- és érrendszeri megbetegedésekben, évente nagyon sok esetet regisztrálnak, tehát jelentős szerepe van megelőzésnek, valamint a felismerésnek. A diagnózis időben történő felfedezése lehetővé teszi a megfelelő terápia kidolgozását is.

A következő tünetek fennállása esetén, okvetlen célszerű angiológia rendelésünkre eljönni

Terhelésre jelentkezhet fájdalom az alsó végtagokban, az éjszakákat lábikragörcsök zavarhatják meg, az alsó végtagok dagadhatnak, duzzadhatnak, az ujjak hirtelen elszíneződhetnek, sőt még a hideg láb is intő jel lehet, de a lábszárfekély, bizonytalan zsibbadás a végtagokban ugyancsak utalhat a probléma fennállására.

A kockázati tényezők csoportjába tartoznak a cukorbetegek, a magas koleszterinszinttel rendelkezők, a dohányosok, a magas vérnyomásban szenvedők, a férfiak, az idősek, illetve azok is, akiknek a családjában fordult már elő ilyen megbetegedés. Számukra fontos a rendszeres szűrés, de másoknak is érdemes évente legalább egy alkalommal eljárni.

Az angiológiai betegségeknek két nagy csoportja van, az egyik az artériás, ami a szívből kiáramló vért vezető rendszert érinti, a másik pedig a szív irányába áramló rendszert, ezt nevezik vénásnak.

Az artériás csoporthoz tartozó betegségekhez sorolhatjuk a végtagokkal kapcsolatos érbetegségeket, a szívkoszorúér-elmeszesedését, ami szívinfarktushoz is vezethet, a nyaki erek megbetegedéseit, ennek a stroke kialakulásában van jelentős szerepe, de ide tartozik még a vazospasztikus kórkép is.

A vénás csoporthoz tehető a visszeresedés, a vénák keringési elégtelensége, valamint a mélyvénás trombózis, ami akár halálos kimenetelű tüdőembóliát is kiválthat.

Miért fontosak az angiológiai vizsgálatok

Amennyiben az angiológiai vizsgálat során beigazolódik a probléma, minél előbb megkezdődik a megfelelő kezelés, ellenkező esetben más szakirányú vizsgálatokra van szükség, például lehet reumatológiai vagy neurológiai. A kórképek utalhatnak az egész szervezetet érintő megbetegedésekre, köztük a zsíranyagcsere gondokra, cukorbetegségre, illetve daganatos elváltozásokra.

Pesti Magánorvosi Centrumunkban kiváló szakorvosok várják készséggel a pácienseket. Nem szabad megfeledkezni tehát arról, hogy ezek az érbetegségek jelentős része progresszív, így a kezelés hiányában egyre rosszabbodó állapothoz vezetnek. Az érvizsgálat fájdalommentes és olyan állapotokat lehet elkerülni és gyógyítani általa, amelyek életveszélyesek lehetnek.

    Dr. Deres Péter PhD

    Angiológia PMC Hotel Helia