Kardiológia magánrendelés

A kardiológia főként a prevencióval, a szív betegségeinek diagnosztikájával és kezelésével foglalkozó orvosi tudományág. Felnőttkorban főként a koszorúér betegsége, a szívelégtelenség, a szívbillentyű problémái és a szívritmus zavarok okoznak panaszt. A gyermekeknél a veleszületett szívbetegségek diagnosztikája és gondozása szokott előfordulni.

A kardiológia területéhez a vérnyomás, a vérkeringés (artériás és vénás megbetegedések) valamint a szívből kilépő, onnan induló nagyerek gyógyítása is hozzátartozik. A prevenciónak a szív-, és érrendszeri betegségeknél is kiemelt szerepe van. Fontos továbbá a rizikófaktorok minimalizálása vagy megszüntetése. Segítségünkre lehet a helyes táplálkozás, a rendszeres testmozgás és a folyamatos orvosi állapotfelmérések, kontrollok.

Vizsgálataink kardiológia rendelésünkön

 • Színes doppler szívultrahang vizsgálat
 • Nyugalmi EKG (Marquette)
 • Terheléses EKG vizsgálat (Kettler kerékpár ergometriás rendszer)
 • 24 órás vérnyomás-monitorozás (ABPM)
 • 24 órás Holter EKG
 • Komplex szűrő program (menedzser szűrés)
 • Részletes belgyógyászati anamnézis

Hazánkban népbetegségnek számít a magas vérnyomás, holott rendszeres szűréssel, kezeléssel megelőzhető lenne a probléma.
A magasvérnyomás betegséget nem véletlenül nevezik néma gyilkosnak, mivel az esetek legnagyobb részében semmilyen tünetet nem okoz. A szervezet alkalmazkodik a fokozatosan emelkedő vérnyomáshoz és ebből nem is veszünk semmit sem észre. A betegségre ezért leggyakrabban csak vérnyomásmérés kapcsán derül fény, ez jelzi, hogy valami nincs rendben.
A hazai és a nemzetközi irányelvek egybehangzó módon definiálják a magasvérnyomás kritériumait. Amennyiben rendelőben mérik a vérnyomást, akkor magasvérnyomásról abban az esetben beszélünk, ha a mért érték eléri vagy meghaladja a 140/90 Hgmm-es szintet. Tekintettel arra, hogy a vérnyomás jelentősen ingadozhat, ezért a pontos diagnózishoz három különböző alkalommal kell mérni (minimum egyhetes időközzel)! A vérnyomásértékeket legpontosabban a 24 órás vérnyomás monitorozással (ABPM) lehet felmérni.

Amennyiben magas a páciens vérnyomása milyen gyógyszeres és terápiás kezelések léteznek?

A magasvérnyomás kezelésében az életmód kezelés mellett gyógyszeres terápiára is szükség van. A legújabb ajánlások szerint kis hatóanyag tartalmú fix kombinációk a leghatásosabbak, mivel ekkor érhetjük el leghatékonyabban a kívánatos vérnyomásértékeket.

Hogyan épül fel, mi a menete egy kardiológiai kivizsgálásnak?

Minden kivizsgálás – így a kardiológiai is – a korábbi, esetleges betegségek megismerésével, majd a panaszok részletes felvételével kezdődik. A betegvizsgálat mellett fontos az EKG készítése, mivel már ekkor fény derülhet bizonyos eltérésekre. Vérnyomás problémák esetén 24 órás vérnyomás-monitorozást, szívritmus rendellenességek miatt 24 órás EKG (HOLTER) vizsgálatot végzünk. A kivizsgálás fontos eleme a szívultrahang vizsgálat is és bizonyos esetekben terheléses EKG-t is csinálunk.

Magánorvosi Centrumunkban profi kardiológus szakorvosaink, modern technikai eszközökkel felszerelt rendelőnkben, elegáns környezetben várják kardiológia rendelésünkön!

Dr. Fügedi Katalin

Kardiológia

Dr. Simonyi Gábor PhD

Belgyógyászat, Kardiológia, Diabetológia, Obezitológia

Dr. Kerkovits Gábor

Belgyógyászat és Kardiológia

Dr. Pácz Alexandra

Belgyógyászat, Kardiológia

  Foglaljon időpontot!

  Válasszon időpontot!
  Üzenet:
  Elfogadom: