Labor szolgáltatások

Gyermekeknél újszülött kortól veszünk vért!

Szűréskor vagy betegségek gyanúja esetén vérvételre van szükség. A vizsgálatot nyugalmi körülmények között végzik, dohányzást, alkoholfogyasztást és fizikai aktivitást mellőze a vérvétel előtt.
Vérvételkor a pácienst leültetik egy székre, a kart szabaddá kell tenni. A felkart egy gumiszalaggal elszorítják, ettől a gyűjtőerekben (vénákban) megszűnik a véráramlás, azok megtelnek vérrel, faluk kitágul, könnyebben szúrhatók. Arra is kérhetik az embert, hogy többször egymás után szorítsa ökölbe a kezét. Ezáltal több vér áramlik a karjába, a vénái jobban telítődnek. Általában a könyökhajlatban vagy a kézháton futó gyűjtőerek egyikét szúrják meg. A szúrás helyén lévő bőrfelületet lefertőtlenítik. Egyszer-használatos steril tűt vezetnek a vénába, és fecskendővel vagy speciális, zárt rendszerű, vákuumos vérvételi csővel leszívják a kellő mennyiségű vért. Ezt követően megkérik, hogy nyissa ki lassan az öklét, felengedik a felkarjára felhelyezett gumiszalagot, és a tűt kihúzzák a vénából. A szúrás helyét leragasztják, és arra kérik, hogy pár percig nyomja a kötést a szúrás helyére, hogy mielőbb megszűnjön a vérzés.

A levett vért a laboratóriumban automata készülék vizsgálja. Ha valaki vérzékenységben szenved, vagy véralvadásgátló gyógyszert szed (pl. Syncumar), a vérvétel előtt feltétlenül közölje ezt orvosával. Ilyenkor a szokottnál erősebb, hosszabb ideig tartó vérzés léphet fel. A vérvételt követően perceken át türelmesen nyomnia kell a gézt vagy papírvattát a szúrás helyére, így kisebb a bőralatti bevérzés kialakulásának esélye. A vérkép nagyon gyorsan képes változni, órák, napok alatt jelentős eltérés észlelhető benne. Vérzés, véraláfutás, gyulladás kialakulása a szúrás helyén.

Szédülés vagy ájulás a vérvételt követően. A vérvételhez szükséges tűszúrás az egyéb tűszúrásokhoz hasonló fájdalommal jár.

A normálértékek a mértékegységek, illetve az intézményben elfogadott határértékek szerint változhatnak, azonban a leleten a mért érték mellett rendszerint feltüntetik. A laboratóriumi eredményeit a kezelőorvosa fogja kiértékelni.

Középsugaras vizelet gyűjtése nőknél

A mintavétel előtt kérjük meg, hogy mosson kezet! Távolítsa el a mintavételi edény tetejét, és nyisson ki egy csomag törlőkendőt! Nyissa szét a nagyajkakat, és a mintavétel alatt mindvégig tartsa nyitva! A húgycsőnyílást törlőkendő használatával egy elölről hátrafelé irányuló mozdulattal tisztítsa meg!
Ezt egy másik törlőkendővel ismételje meg! A nagyajkakat tartsa nyitva, és kezdjen vizelni!
A mintagyűjtő edényt tegye a vizelet útjába úgy, hogy közben ügyeljen arra, hogy az sem ruhával, sem a végtagokkal, sem a genitáliákkal ne érintkezzen.
Töltse az edényt félig, majd vegye el azt a vizelet útjából, és fejezze be a vizelést! Mossa meg a kezét, zárja az edényt, majd a külsejét törölje meg!

Vizeletgyűjtés férfiaknál

Húzza hátra a fitymát (ha rendelkezik vele), és tegye láthatóvá a húgycsőnyílást!
Körkörös mozdulatokat téve törlőkendővel tisztítsa meg a húgycsőnyílást!
Kezdjen el vizelni!
A mintagyűjtő edényt tegye a vizelet útjába úgy, hogy közben ügyeljen arra, hogy az sem a ruhával, sem a genitáliákkal nem érintkezik.
Töltse az edényt félig, majd vegye el azt a vizelet útjából, és fejezze be vizelést. Mossa meg a kezét, zárja az edényt, majd a külsejét törölje meg!

Ide kattintva tájékozódhat a Budai Oltóközpont és Magánorvosi Centrumban végzett egészségügyi szolgáltatások laborvizsgálati árairól.

Az egyik leggyakoribb laboratóriumi vizsgálat az úgynevezett vérkép, melynek során a vérben lévő alakos elemek, köztük a vörösvértestek, a fehérvérsejtek és a vérlemezkék vagy trombociták relatív vagy abszolút számát határozzák meg. A kapott leletet mindig a páciens tüneteivel együtt szabad csak értékelni. Az eltérések kimutathatnak vérképzőszervi betegségeket, leukémiát. A vérlemezkék számbeli eltérései utalhatnak fokozott vérzés hajlamra, vagy éppen ellenkezőleg trombózis készségre. A hemoglobinszint, a vörösvérsejtek száma, kora, formája utalhat vérszegénységre, a fehérvérsejtek száma, típusának eloszlása akut betegség, fertőzés fennállását jelezheti. Még az is jó eséllyel eldönthető, hogy vírusos vagy bakteriális fertőzés okozta- e a panaszt.

Laborvizsgálatok során a vérkép mellett szinte mindig végzünk éhgyomri vércukor meghatározást, ez a rendkívül egyszerű eljárás segít a cukorbetegség gyors diagnosztikájában. Sajnos a cukorbetegek egy része nem is tud róla, hogy beteg, hiszen ez a betegség nagyon sokáig nem okoz alarmírozó tüneteteket.
Még nem diagnosztizált cukorbetegség esetén vércukor terhelést végzünk, illetve HOMA indexet is számítunk a vércukor és inzulin szintek segítségével, csökkent glükóz toleranciát, inzulin rezisztenciát igazolhatunk.

vesefunkció vizsgálata a vesebetegségen túl mind diabéteszes, mind hipertóniás betegek esetén alapvető fontosságú. A májfunkciós vizsgálatok utalhatnak vírusfertőzésre, toxikus ártalmakra, daganatos betegségekre, csontanyagcsere betegségekre, de társulhatnak teljesen más szerv betegségéhez is másodlagosan. Vérből tudunk hormonszinteket vizsgálni, endokrinológiai betegségek diagnosztizálására, majd a gyógyszeres kezelés eredményességének kimutatására, az állapot utánkövetesére használjuk.
Tumormarkerek vizsgálata leginkább a már kimutatott tumor követésére, a kezelés optimális voltának igazolására ajánlott.  A PSA vizsgálatot évente ajánlott minden 40 év feletti férfinak elvégeztetnie szűrés céljából. A vérből tudunk allergia vizsgalatot is végezni, mind inhalatív mind nutritív allergénekre. Igazolható glutén-, és laktózérzékenység is. Immunbetegségek, lezajlott, illetve éppen aktuálisan zajló fertőzések is kimutathatók vérből (HIV, HBV, HCV, HAV, toxoplasmosist, Lyme-kór). A szív-, és érrendszeri rizikóbecslés pedig nem létezik laborvizsgálat nélkül, ekkor a vérkép, ionok, vércukor, májfunkció, vesefunkció, TSH mellett vizsgáljuk a húgysav, koleszterin, HDL koleszterin, LDL koleszterin, triglicerid, valamint a CRP szintet is. A labor paraméterekben látott eltérések egy sor olyan lappangó betegségre hívhatják fel a figyelmet, amik panaszt még nem okoznak, azonban idővel komolyabb szövődményekkel, egészségkárosodással jelentkeznek.

Vércukorterheléshez előkészület:
ORALIS GLÜKÓZ TOLERANCIA TESZT (OGTT)

Vizsgálat előtti napon vacsora 18-19 óra körül, 24 óráig vizet lehet inni, ekkor még a szokásos gyógyszereket kérem, vegye be. Vizsgálat napján éhgyomorra kell érkezni, reggel 1 pohár szénsavmentes vizet fogyaszthat.
Kérjük reggel 6 és 7.30 óra között érkezzen meg (sms értesítő csak tájékoztató jellegű).
A vizsgálat során éhgyomri (0 perces) vérmintát veszünk, ezután 75 gr kimért patikai cukrot oldunk fel 2 dl vízben ezt 5 percen belül el kell fogyasztani. Az orvos rendelése szerint megadott időintervallumban (pld 0-60-120), de minimálisan két óra múlva (120 perc), vércukor-szintet mérünk. Inzulin Rezisztenciára irányuló vizsgálat során inzulin párokkal.
A terhelés alatt nyugalomban kell lenni, étkezni, és inni nem szabad.
Vizsgálat végeztével bőven fogyasszon folyadékot és reggelizzen.
(Amennyiben Eucreast, Jentaduetot, Trajentát, Galvust szed, kérjük a terheléskor a gyógyszerét vegye be.)
Az elkészült lelet értékelése szakorvosi feladat, a panaszok tünetek anamnézis, esetlegesen a hozott leletek ismertében.

Vérvétel díja: 2 500 Ft -tól

Preanalitika speciális hemosztázis vizsgálatokhoz

ALVADÁSI VIZSGÁLATRA A MINTÁT TILOS TÁROLNI HŰTŐBEN 2-8 ºC-on!
➢ Hemosztázis vizsgálatra levett citrátos csöveket óvatosan döntögetve ellenőrizzük, hogy
nem tartalmaz-e alvadékot, illetve megfelelő mennyiségű minta került-e a csőbe. (Az
alvadási vizsgálatoknál nagyon fontos a citrát és a vér aránya, ezért mindig jelig kell
venni a csövet).
Az alvadékos, vagy túl kevés minta (10% megengedett) nem alkalmas mérésre.
➢ A hemolízis zavarja a mérést, így amennyiben az alvadásos csőben lévő vér
centrifugálás után hemolítikus, akkor az nem használható a vizsgálat elvégzéséhez.
➢ A speciális vizsgálatokhoz (Antitrombin III, APC rezisztencia, Lupusz antikoaguláns,
Protein C, Protein S, VIII faktor,) citrátos vérmintákat kétszer szükséges
lecentrifugálni a mintavételtől számított 2 órán belül.
Centrifugálásra hűthető centrifuga használata TILOS.
➢ Első centrifugálás: 10 perc, 1500-2000g=kb. 3000 fordulat szobahőn.
➢ A primer csövet (kék) lecentrifugáljuk.
Centrifugálás után a felső 2/3-át pipettával leszívjuk, 1 db szekunder csőbe töltjük.
➢ Az első centrifugálásnál nyert szekunder csövet centrifugáljuk le másodszor.
A második centrifugálás: 10 perc, 1500-2000g =kb. 3000 fordulat, szobahőn.
Centrifugálás után a minta 2/3-át pipettával leszívjuk, és 2 db szekunder csőbe
szétosztjuk.
➢ Egy citrátos csőből 2 db szekunder csőben lévő plazma készítendő.
➢ A végén kupakkal befedjük, majd szállításig lefagyasztjuk (-20 ºC).
➢ A tökéletes fagyasztás érdekében a szállítás a mintavételt követő napon történik!

Minta szükséglet:
1 vizsgálathoz 1 primer kék cső szükséges, 2×1 ml minta szekunder csőben szétosztva,
2 vizsgálathoz 2 primer kék cső szükséges, 4×1 ml minta szekunder csőben szétosztva,
3 vagy annál több vizsgálathoz 3 primer kék cső szükséges, 6 x 1 ml minta szekunder
csőben szét osztva.

Dokumentáció:
➢ A levett minták küldése csak pontosan kitöltött kérőlappal (Speciális alvadás kérőlap)
történhet, vagy ThetisLite-ben rögzítve.
➢ Különös figyelmet kell tanúsítani a páciens gyógyszerezésére vonatkozó kérdésekre!
➢ A rögzítés során a paraméterekhez be kell írni a páciens által alkalmazott gyógyszer
nevét.
Segítség a gyógyszer hatóanyagára vonatkozóan:
– K-vitamin antagonista = kumarinok (Syncumar, Warfarin)
– nem frakcionált heparin
– kis molekulasúlyú heparin = LMWH (pl.: Fragmin, Fraxiparine, Clexane)
– trombocitafunkció gátló kezelés (pl.: Aspirin, Clopidogrel)
– NOAC = új típusú orális antikoaguláns szerek: pl.: rivaroxaban
(Xarelto)dabigatran (Pradaxa), apixaban (Eliquis), edoxaban (Lixiana)
➢ NOAC szedése esetén legalább 4 nap gyógyszermentesség, kumarinok szedése esetén
legalább 7-10 nap gyógyszermentesség kell a trombofilia irányú véralvadási
vizsgálatok értékelhetőségéhez. Amennyiben a kezelőorvos döntése alapján az
antikoagulálás nem elhagyható, LMWH kezelésre kell átállni. Ennek az utolsó beadási
idejét jelölni kell a paraméterekben.
➢ Amennyiben a páciens nem szed gyógyszert ezt is jelölni szükséges.

Mintaszállítás:
➢ Minta szállítás másnap, tökéletesen fagyott állapodban történhet!
➢ Nem olvadhat ki a minta fagyasztás után, csak a laborban való feldolgozáskor!
➢ Szállítónak jelezni kell, hogy fagyasztásra került mintát vettek le.
Mintatovábbítás közreműködő laboratóriumba
➢ Központi laboratóriumból a minták tovább küldése a vizsgálati helyre csak olyan
munkalistával lehetséges, ami tartalmazza az elküldött cső darab számát és típusát!
➢ A munkalistát 2 példányban kell nyomtatni.
➢ A vizsgálati átvevőhelyen a szállító kolléga aláíratja az átvevővel az egyik példányt.
➢ Az aláírt munkalista a Spektrum-Lab Kft Központi laboratóriumában kerül tárolásra.
➢ A dokumentum megőrzési ideje 1 év.