SARS-COV2 vírus laborvizsgálatok

BEJELENTKEZÉS koronavírus-fertőzés kimutatására szolgáló PCR-tesztre és gyorstesztre!

BEJELENTKEZÉS

A Budai Magánorvos Centrumban is elérhető az új koronavírus okozta fertőzés kimutatására szolgáló PCR és gyorsteszt vizsgálatok.

A SARS-CoV-2 a koronavírusok családjába tartozó vírus, mely súlyos, akut légzőszervi szindróma képében jelentkező betegséget okoz.

Az emberről-emberre történő terjedés jellemzően cseppfertőzéssel és a fertőzött váladékokkal történő direkt vagy indirekt kontaktussal történik.

A fertőzés lappangási ideje átlagosan 3-7 nap (maximum 14 nap). •

Tünetei:

 • láz
 • fáradékonyság és gyengeség
 • légzési nehézségek (súlyos tünet)
 • légszomj (súlyos tünet)
 • száraz köhögés
 • hasmenés
 • nyomásérzés, fájdalom a mellkasban (súlyos tünet)
 • fejfájás (ritkábban)
 • étvágytalanság
 • beszédképesség elvesztése, mozgásképtelenség (súlyos tünet)
 • torokfájás (ritkábban)
 • orrfolyás (ritkábban)
 • kötőhártya-gyulladás (ritkábban)
 • fájdalomérzet
 • szaglás/ízlelés elvesztése (ritkábban)
 • bőrkiütés, vagy elszíneződés a lábujjakon, ujjakon (ritkábban)

 

A legtöbb betegnél a fertőzés enyhe lázas betegség formájában nyilvánul meg, azonban elsősorban idős vagy krónikus betegségben szenvedőknél súlyos, akut légzési distressz szindróma (ARDS) is kialakulhat. • A betegség az esetek egy részében halállal végződik, korcsoportos bontás alapján a mortalitási valószínűség 0,2-14,8% között alakul a 10-80+ éves korosztályban. • A férfiak halálozási kockázata majdnem kétszerese a nőkének.

2020 februárjában a SARS-CoV-2 által okozott betegséget a WHO COVID-19-nek nevezte el

Koronavírus szűrése során használt tesztekről: két teszt típust használnak a leggyakrabban, melyek alapvetően különböznek, mást és máskor, más pontosággal mutatnak.

 

A tünetek fellépése után, a vírus direkt kimutathatóságát követően jelennek meg a vérben a fertőzésre adott immunválasz során a szervezetben képződő ellenanyagok:

 • először, a tünetek jelentkezése után kb. a 3-5. naptól a korai, az aktívan zajló fertőzésben képződő IgM-típusú ellenanyagok,
 • majd az 5-6. naptól elkezdődik a tartósabb védettséget kialakító IgG-típusú ellenanyagok képződése,
 • végül a tartós védettséget bizonyító IgG-ellenanyagok hosszútávú fennmaradása.

A fentiek alapján az ellenanyag-tesztek (szerológiák) a betegség nagyon korai kimutatásra nem alkalmasak, de a megfertőződéstől számított kb. 7-8. naptól már bizonyíthatják a zajló fertőzést.

 

 1. PCR teszt.A vírus genetikai anyagát kimutatja. A rövidítés a Polimeráz Chain Reaction, magyarul polimeráz-láncreakció kifejezésből származik. Ez a technológia forradalmasította a genetikai vizsgálatokat. Kis DNS (vagy RNS, mint a vírus) darabot fel tud szaporítani enzimek segítségével, és így már az analizálható. A PCR technikával speciális molekularis biológiai laborokban akár egyetlen példányban jelenlévő DNS darab is felsokszorozható. Bár a teszt drága, mégis ez ma az egyetlen megbízható  módszer a vírus fertőzés igazolására, mely leghamarabb kimutatja a fertőzést. mintát az orr- és garat nyálkahártyájából vesszük. Legkorábban a fertőzést követő 1-3 nappal vett mintából már kimutatható a vírus. Ez a pozitivitás mindaddig fennáll, ameddig a betegség tart. A vírus a gyógyulást követően eltűnik a nyálkahártyáról, így korábbi pozitív teszt esetén, 48 óra eltéréssel vett, két negatív eredmény gyógyulást jelent. Előfordulhat az is, hogy még a lappangási időben történt a mintavétel, ekkor a vírust még nem tudjuk kimutatni a levett mintából, ezért szükséges lehet a teszt megismétlése 48 órával később.
 2. Antigén gyorsteszt

A vírus antigén kimutatása a PCR-hez képest kisebb érzékenységű, viszont gyorsan (15 percen belül) megkapjuk a vizsgálati eredményt. A vírus fehérjéket (S-proteinjét) mutatja ki, az eredmény vagy pozitív, vagy negatív lehet. A mintavétel szintén orrból és/vagy garatból történik. A módszerrel vizsgált fehérjék (a vírus örökítőanyagával ellentétben) még nincsenek jelen a betegség nagyon korai stádiumában, illetve a fertőzés súlyosságától függően előfordulhat, hogy a nyálkahártyák felszínén csak kisebb mennyiségben jelennek meg, így ezekben az esetekben a teszt eredménye akár álnegatív is lehet. Emiatt negatív eredmény esetén, különösen, ha fennáll a fertőzés gyanúja, mindenképpen javasolt PCR vizsgálatot is végeztetni.

 1. Antitest gyorsteszt.A vírusfertőzésre a szervezet immunválasszal reagál, ellenanyagot termel. A teszt során egy csepp vért rácseppentünk a reagens anyagra, ahol egy látható csík formájában jelenik meg a reakció, hasonlóan mint a a terhességi tesztnél. Kétféle ellenanyag (immunglobulin) vizsgálatát végezzük: a gyorsabban kialakuló IgM, és a lassabban, de tartósabban megjelenő IgG tipusokat. IgM tipusú antitestből néhány napja már tartó akut fertőzésre, az IgG tipusú antitestből pedig korábban átvészelt fertőzésre lehet következtetni.
 2. Kombinált tesztPCR és gyorsteszt antigén/antitest vizsgálatok együtt a teljes diagnosztikus spektrumot, jelenleg zajló illetve már lezajlott fertőzést mutatja.

Tehát a PCR az aktuális betegség, a vírus kimutatásának legfőbb módszere, a gyorsteszt elsősorban a fertőzésre adott immunválasz kimutatására szól, mely azt bizonyítja, hogy volt-e vírusfertőzés, illetve esetleg, hogy van-e kialakult immunitás. Azokban az esetekben, ahol az immunválasz alapján felmerül akut fertőzés, ott PCR teszt tudja a vírus jelenlétét igazolni.

 

A tesztelés elemei:

 1. Jelentkezhet vizsgálatra telefonon vagy a weboldalunkon keresztül.A laborvizsgálat rendeletileg meghatározott folyamat, szükségünk van a páciens részletes adataira, melyeket az akkreditált laborba továbbítunk. Lehetőségük van otthonukban is elvégeztetni a mintavételt.
 2. Akut koronavírus fertőzés gyanúja esetén nem tudjuk vállalni a tesztelést. Ez esetben javasoljuk , hogy forduljon háziorvosához, aki államilag erre felkészült speciális mintavételi helyre irányíthatja.
 3. Az egyeztetett mintavétel napján, a megelőző 8 órában kérjük ne egyen, ne igyon, ne rágózzon, ne dohányozzon, ne mosson fogat, ne használjon szájvizet.
 4. A vizsgálatot végző munkatársunk megfelelő védőfelszerelésben végzi el a vizsgálatot, kis „vattás pálcával” a garatból és az orrból veszi a mintát a PCR és az antigén vizsgálathoz. Az antitest gyorsteszt esetén ujjbegyből vagy vénás vérből származó vércsepp analízise történik.
 5. A PCR eredményről 24-72 órán belül tájékoztatjuka megadott elérhetőségen. A gyorsteszt esetén helyben 15 perc múlva eredményt adunk.

 

Kialakult a védettsége? Rendelkezik COVID-19 elleni immunitással?

Legújabb vizsgálatunk már a T memóriasejtes immunválasz-mérésére is alkalmas!

A COVID-19 (SARS-CoV-2) fertőzést vagy oltást követően, a szervezet hosszútávú védelme érdekében, az immunrendszerünk olyan T sejteket termel ki, melyek, akár több éven keresztül, „emlékeznek” a COVID-19 (SARS-CoV-2) kórokozóra. Ezeket az „emlékező” sejteket, memória T sejteknek hívjuk. A memória T sejtek alapvető szerepet játszanak abban, hogy a COVID-19 (SARS-CoV-2) vírussal való újra találkozás alkalmával, a szervezetünk a fertőzést tünetek megjelenése nélkül, vagy enyhe tüneteket produkálva leküzdje. Tehát, a COVID-19 (SARS-CoV-2) elleni hosszútávú védettség alapfeltétele, a memória T sejtes immunitás megléte.

A memória T sejtekhez köthető, T sejtes immunitás meglétét az oltást, vagy a betegségből való felépülést követően, a vérből ki lehet mutatni. A kimutatáshoz, a szokásos módon, vénás vért vesznek öntől. A vizsgálat eredménye, a memória T sejtes immunitás mértékét jellemző érték. A leletet, a vérvételt követően, 21 napon belül kapja kézhez.

A leírt teszt jelen pillanatban, a COVID-19 (SARS-CoV-2) fertőzésen átesettek és a „spike” protein ellenes vakcinákkal (pl. Comirnaty-Pfizer; Moderna COVID 19; Covishield-AstraZeneca stb.) oltottak esetében mutatja ki a memória T sejtes immunitás kialakulását.

Azoknak, akiket a részletek is érdekelnek:

A COVID-19 (SARS-CoV-2) újra fertőzéstől való hosszútávú védelem fontos feltétele, hogy az oltást (vakcináció), illetve a betegségből való felépülést követően, a szervezetben kialakuljon a vírus elleni védettség. Ezt a folyamatot, a COVID-19 (SARS-CoV-2) ellenes immunitás kialakulásának nevezzük. Az immunitásnak két fő eleme van. A humorális immunitás (B sejthez kötött), mely a vírus ellenes antitesteket jelenti és a direkt vírus ellenes sejtes immunitás, melynek fő szereplői, a fehérvérsejtek közül, az úgynevezett T limfociták családja (továbbiakban T sejt). Még egy viszonylag enyhe fertőzés alkalmával is, a szervezet hosszútávú védelme érdekében, az immunrendszerünk olyan fehérvérsejteket termel ki, melyek, akár több éven keresztül, „emlékeznek” az adott kórokozóra. Ezeket a sejteket, memória T sejteknek hívjuk. Tehát, a fertőzés leküzdése vagy védőoltás után az immunrendszerünk, memória T sejtek formájában, megőrzi a gyors és hatékony immunválasz lehetőségét olyan esetre, ha a szervezet ismét találkozna a kórokozóval. A memória T sejtek családja nemcsak azért fontos, mert alapul szolgál a direkt vírus ellenes T sejtek (vírus ellenes effektor sejtek) újabb generációjának, hanem azért is, mert a memória T sejtek egyik fajtája, a Tfh sejt segít a memória B sejteknek abban, hogy a vírussal való újra találkozás alkalmával, a szervezet minél előbb kórokozó ellenes antitesteket gyártson. Ezért egy új SARS-CoV-2 ellenes vakcinával szemben az egyik fő elvárás, hogy a keringésben és a szövetekben éveken keresztül és stabilan memória T sejteket eredményezzen.

Mind a humorális, mind a T sejtes immunitás kialakulása az oltást, vagy a betegségből való felépülést követően diagnosztikai eszközökkel, a vérből kimutatható. A viszonylag rövid ideig fennálló, antitesthez kötött humorális immunitás meglétét, az úgynevezett COVID-19 (SARS-CoV-2) ellenes antitestek vérszintjének mérésével jellemzik. A memória T sejtes immunitás kimutatása más módszeren alapul, mint a vírus ellenes antitestek szintjének a mérése. A T sejtes immunitás vizsgálat is vérmintából történik, de ebben az esetben a memória T sejteket a vírus fehérje egyes elemeivel aktiválják. A gyakorlatban, a vérvételi csövek, már eleve olyan COVID-19 (SARS-CoV-2) fehérje szakaszokat tartalmaznak, melyek a vérrel való kapcsolatba lépés során arra késztetik a COVID-19 (SARS-CoV-2) ellenes T sejteket, hogy vírus ellenes fehérjét, interferon gammát termeljenek. Az interferon gamma mennyisége mérhető a vérplazmából és szintje arányos a memória T sejtes immunitás mértékével. Minél kifejezettebb a T sejtes immunitás, annál több interferon gamma termelődik. Ha nem alakult ki COVID-19 (SARS-CoV-2) ellenes sejtes immunitás, akkor nem termelődik interferon gamma. A teszt végzése során mind a CD4+ és CD8+ T sejtes immunválasz mértékére választ kapunk. A határérték alatti (negatív) vérteszt eredmény azt mutatja, hogy Önnek vagy nincs, vagy olyan lacsony a memoria T sejtes immunválasza, hogy az, az alkalmazott módszer detekciós határa alatt van. A leírt teszt jelen pillanatban, a COVID-19 (SARS-CoV-2) fertőzésen átesettek és a „spike” protein ellenes vakcinákkal (pl. Comirnaty-Pfizer; Moderna COVID 19; Covishield-AstraZeneca, Sputynik V-Gamaleya stb.) oltottak esetében mutatja ki a T sejtes immunitás kialakulását.

Egyelőre a WHO nem adott ki olyan útmutatást, melyből határértékhez köthetően megmondható, hogy milyen fokú T sejtes immunitás szükséges ahhoz, hogy az újra fertőződést biztosan elkerüljük. Megjegyzés: ugyanezen megállapítás igaz a COVID-19 (SARS-CoV-2) ellenes antitestek (pl. IgG, IgM) vérszintjére is.

Hamarosan olyan teszt is elérhetővé válik, amelyik a nem specifikusan „spike” proteinhez kötött vakcinák (pl. Vero Cell-Shionopharm) után kialakult T sejtes immunválaszt is mérni tudja.

Megjegyzés: A memória T sejtek vezérelte T sejtes immunitás, nem keverendő össze, a vírusfertőzés alatti, effektor T sejtek által végrehajtott T sejtes akut immunválasszal, mely a COVID-19 (SARS-CoV-2) fertőzés alkalmával, életet veszélyeztetően heves is lehet („citokin vihar”, angolul „citokine storm”).

 

Áraink:

A PCR vizsgálat hatósági ára érvényes magyar biztosítással rendelkezők számára: 13.900 Ft.

Az antigén gyorsteszt vizsgálat ára 9.000 Ft.

Az antitest gyorsteszt ára 7.000 Ft.

T memóriasejtek vérből való kimutatásának vizsgálati díja: 35.000 Ft.

Neutrizaló vizsgálat díja: 13.500 Ft.

A két vizsgálat együttesen (T memóriasejtek vérből való kimutatása, neutrizaló vizsgálat): 40.500 Ft.