Nőgyógyászati szűrés

A rendszeres nőgyógyászati vizsgálat elengedhetetlen, hiszen a szűrővizsgálattal időben kideríthető és jól kezelhető a rosszindulatú méhnyakrák, valamint az egyszerű vizsgálattal kideríthetőek az egyéb nőgyógyászati betegségek. Több olyan elváltozás és fertőzés van, amelyek nem feltétlenül okoznak tüneteket.

Mivel ezek a lappangó problémák akár éveken át is észrevétlenek maradhatnak, komoly következményekkel járva akár meddőséghez, daganatos betegséghez vezethetnek. A fertőzésveszély nem zárható ki a legkörültekintőbb életforma mellett sem. A hüvelyben és annak környékén normálisan is megtalálható mikroorganizmusok kóros elszaporodása is elég lehet ahhoz, hogy gyulladást okozzon.

A nők anatómiai-élettani okokból hajlamosak az alsó húgyutak és a nemi szervek fertőződésére. Ehhez járul a műszálas ruházat, antibiotikum használat, lúgos tisztálkodó szerek, a szexualitás okozta kockázatnövekedés. Hasonlóan gyakori panaszok a görcsös, alhasi fájdalmak, amelyek hátterében állhat akár krónikus gyulladás vagy ciszta.

A nőgyógyászati vizsgálat a páciens megismerésével kezdődik. A tünetek, panaszok és a korábbi betegségi előzmények feltárása mellett a beszélgetésnek feszültségoldó hatása is van. A vizsgálati eredményekre és a páciens állapotára támaszkodva határozzuk meg az alkalmazható kezelési módokat, tájékoztatjuk a tervezett műtétről, a lehetséges szövődményekről, az otthoni ápolási teendőkről, a gyógyulás szakaszairól.

Minden olyan információt rendelkezésre bocsátunk, amely a beteg számára szükséges annak eldöntéséhez, hogy milyen kezelési módot, illetve műtétet válasszon. A nőgyógyászati beavatkozások a testi panaszokon túl gyakran lelki problémákat is okoznak. Fiatalabb korban gyakori probléma lehet a havi vérzés rendellenességei (pl. cikluszavarok, fájdalmas menzesz), később a nem kívánt terhesség, a teherbeesés és a terhesség megtartásának problémái; idősebb korban pedig vizelettartási zavarok vagy a menopauza okozta tünetek. Tinédzser ambulanciánk ebben is segíti pácienseinket.

Nőgyógyászati szűrővizsgálatok tartalma:

 • Nőgyógyászati alapvizsgálat: az emlők tapintásos ellenőrzése
 • Videó kolposzkópos méhszájszűrés
 • Méhnyakrák-szűrés (citológia)
 • Szükség, illetve kérés esetén: ultrahangos petefészek-szűrés, emlő ultrahang
 • Szükség esetén HPV, Chlamydia szűrés

Forduljon bizalommal szakorvosainkhoz!

Dr. Horváth Szilárd

Nőgyógyászat Savoya Park

Dr. Hruby Ervin PhD

Nőgyógyászat Fehérvári út 82.

Dr. Jeney Krisztina

Nőgyógyászat Fehérvári út 82.

Dr. Laky Ilona Marcella

Nőgyógyászat Savoya Park

Dr. Melczer Zsolt PhD

Nőgyógyászat Fehérvári út 82.

Dr. Rákosi Miklós

Nőgyógyászat Fehérvári út 89-95.

Dr. Tóth Pál Ernő

Nőgyógyászat Fehérvári út 82.

Dr. Varga Anikó

Nőgyógyászat Fehérvári út 89-95.

  Foglaljon időpontot!

  Válasszon időpontot!
  Üzenet:
  Elfogadom: