Végre itt az igazi nyár! Ugyan mindannyian vágyunk a szabadba, de azért ne feledkezzünk meg bőrünk védelméről sem!

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a Nap csábító sugarai és áldásos hatása mellett a kellő UV védelemre is figyelnünk kell!

Hogyan óvjuk bőrünket a káros sugárzástól?

Az alábbi pár tanácsot szinte mindannyian tudjuk, viszont nem lehet elégszer hangsúlyozni őket:

– Vigyázzunk a bőrünkre, használjunk bőrtípusunknak megfelelő faktorszámú védőkrémeket, árnyékos helyen napozzunk, hordjunk napszemüveget – figyelmeztet DR. SMOLCZ KATALIN, a Budai Magánorvosi Centrum bőrgyógyásza. (https://medicall.cc/idopontfoglalas/budai-maganorvosi-centrum/specializations?qualificationId=90006)

– Ha kint tartózkodunk a szabadban egy napsütéses időszakban, akkor megvan az esély arra, hogy az arcunk, vállunk érintkezzen az UV sugarakkal. Éppen ezért érdemes ilyenkor is védőkrémeket használni, akár külön az arcra és külön a ruhából kivillanó testrészeinkre, a karunkra és a lábunkra. Fontos a mértékletesség is, természetesen szabad a napon tartózkodni, csak ügyelni kell a megfelelő védelemre és fokozatosságra – teszi hozzá a bőrgyógyász.

Melyek az alarmírozó tünetek, mikor forduljunk orvoshoz?

– Születésünktől vagy kisgyermek korunktól viselünk anyajegyeket, a világosabb bőrűek általában többet, mások kevesebbet, és életünk során bármikor kialakulhatnak újabb változatos megjelenésű növedékek – mondja a Doktornő. – Nagyon fontos évente egyszer részt venni az anyajegyszűrésen, de még ennél is sokkal nagyobb jelentősége van a rendszeres önvizsgálatnak. A mindennapos tisztálkodás során nagy eséllyel feltűnik, ha anyajegyeink színe, alakja, nagysága megváltozik, hámlik, vérzik, vagy valamelyik esetleg nagyon viszketni kezd. Ilyenkor nem szabad megvárni a következő éves szűrővizsgálatot, soron kívül orvoshoz kell fordulni! Ugyanezt az eljárást kellene alkalmaznunk akkor is, ha felfedezünk egy újabb anyajegyet testünkön. Inkább előzzük meg a bajt, mint, hogy túl későn forduljunk segítségért. Ez azért is lényeges mert a melanoma az egyik legrosszindulatúbb daganattípus – figyelmeztet a szakorvos.

Melanómának nevezzük a festéktermelő sejtek rosszindulatú burjánzását. Nem lehet elégszer hangsúlyozni, mennyire fontos, hogy minél hamarabb diagnosztizálják ezt a betegséget, mert nagyon könnyen képez áttétet a nyirokcsomókban, májban, agyban, tüdőben. Különösen veszélyeztetettek azok, akiknek sok anyajegyük van, melyek közül esetleg több atípusos is előfordul, vagy világos bőrtípusúak, könnyen leégnek, a hajszínük vörös vagy szőke. Az ilyen alkati tulajdonsággal bíró embereknél tizenötször nagyobb lehet a bőrrák kialakulásának kockázata, és ezt csak tovább növeli a családi halmozódás is.

Szintén a szűrővizsgálaton való rendszeres részvétel mellett szól, hogy a korai stádiumban felfedezett bőrdaganat majdnem 100%-ban gyógyítható. A melanóma és más bőrráktípusok előfordulási esélye az életkor előrehaladtával nő. Mivel a nem melanoma típusú, rosszindulatú bőrdaganatok képződésében kulcs szerepe van a napfénynek és a káros ultraibolya sugárzásnak, az életük során sok időt napon töltő emberek, pl. mezőgazdasági munkát végzők esetében sokkal magasabb a betegek aránya.

Védjük bőrünk DNS-ét a megfelelően magas faktorszámú naptej használatával, illetve 11 és 15 óra között csak árnyékos helyen tartózkodjunk!

Centrumainkban magas színvonalú egészségügyi ellátásban részesítjük, elegáns környezetben, a legmodernebb vizsgálati berendezésekkel, szeretettel várjuk, forduljon hozzánk bizalommal!

https://medicall.cc/idopontfoglalas/budai-maganorvosi-centrum/specializations?qualificationId=90006