Sokszor hidegek a kezei? Vajon van ok az aggodalomra?

Sokan szenvednek attól, hogy a lábuk és a kezük hideg, miközben a testük többi része nem fázik. Fontos megjegyezni, hogy a hideg láb és kéz nem mindig utal súlyos betegségre, és néha egyszerűbb okokra vezethető vissza, például a hűvösebb időjárás vagy a gyengébb keringés. A végtagok hőmérséklete a bennük futó erek véráramlásától függ. Hideg környezetben a szervezet az élet fenntartásához nélkülözhetetlen szervekbe csoportosítja a vér nagy részét, hogy azokat melegen tartsa és megfelelő tápanyag-, illetve oxigénellátással biztosítsa működésüket. Ennek eredményeképpen a végtagok bőrében hűvösség alakulhat ki. Nőknél sokkal gyakrabban jelentkezik a hideg végtag, mint a férfiaknál, melynek oka az izomzat nagyobb aránya az erősebbik nem esetében. Az izommozgás ugyanis energiát igényel és hőtermeléssel jár, a női szervezet a kisebb izomtömeg miatt mozgással kevesebb hőt tud termelni. A vékonyabb testalkatúak is érzékenyebbek lehetnek a hidegre, mivel a vékonyabb zsírszövet szigetelő hatása révén segíti megakadályozni a hő elvesztését. Az életkor szintén befolyásolhatja a hideg kéz-hideg láb szindróma kialakulását, mivel idősebb korban érelmeszesedés, csökkenő bőr alatti zsírszövet is előidézheti a keringési problémákat.

A perifériás artériákat érintő betegség a Raynaud-szindróma, amikor hideg vagy stressz hatására az ujjak vége lila lehet, előtte azonban éles határokkal kifehéredik, a bőr feszül és fáj, melyet a perifériás artériák görcsös összehúzódása okoz. Néhány autoimmun betegség, mint például a szkleroderma vagy a lupus szintén okozhat érrendszeri problémákat, ezáltal hideg végtagokat. Szintén károsíthatja az érrendszert és az idegeket a cukorbetegség, de a pajzsmirigy alulműködése is hozzájárulhat hideg végtagokhoz.

Az ereket szűkítő gyógyszerek (pl. néhány orrcsepp vagy migrénes gyógyszerek), egyes vérnyomáscsökkentők és szívgyógyszerek (pl. béta blokkolók, kalciumcsatorna-blokkolók), egyes daganatellenes szerek, az amfetaminok, nikotinpótló terápia befolyásolhatják a perifériás vérkeringést és ezáltal jelentkeznek a panaszok.

Ha valaki rendszeresen tapasztalja a hideg kéz-hideg láb tüneteit, és azok erősek vagy hosszabb ideig fennállnak, az ujjak vagy lábujjak elszíneződnek vagy elfehéredének, vagy más egészségügyi problémákkal társulnak, például fáradtság, légszomj, zsibbadás, fájdalom, bőrelváltozás, akkor javaslom a családorvos, kezelőorvos, angiológus felkeresését.

A hideg kéz-hideg láb tünetek kezelése a kiváltó októl függ. Az egyik legfontosabb, hogy hideg időben kezeinket és lábainkat mindig próbáljuk melegen tartani. Az ötujjas kesztyű helyett például érdemes egyujjast választani. A túl szűk zokni helyett (rontja a keringést) vastagabb gyapjúzoknit viseljünk, rétegesen öltözködjünk. Az ereket nagyon jól edzhetjük váltófürdővel vagy a szaunázással. A kialakult tünetek csökkenthetők meleg vizes palackkal, meleg lábfürdővel, thermotasakkal, masszázzsal, lábfejgyakorlatokkal. A nikotin és a koffein is a véredények összehúzódását okozza, ami megnehezíti a vér áramlását a hideg végtagokba. Az alkoholnak – a tévhitekkel ellentétben – nincs melegítő hatása, viszont igyunk elegendő meleg folyadékot (pl. teát), ha tartósan a hidegben tartózkodunk. A kezelőorvos mérlegeli majd a hideg végtagot előidéző gyógyszer elhagyását vagy dózis csökkentését, érszűkület esetén az érrendszer tágítását elősegítő gyógyszerek alkalmazhatók. Fontos az életmódváltás is, a dohányzásról való leszokás, az egészséges étrend és a rendszeres testmozgás, mely megnöveli a véráramlást.