Éljünk egészségesebben – A Budai Egészséges Életmód Centrum tanácsait olvashatják:

Lassan búcsút inthetünk a hidegnek, a kellemesen melengető napsugár hívogatóan csábít minket ki a szabadba. Jól is tesszük, ha a hosszú borongós, hűvös idő után végre kimerészkedünk a természetbe.

– Az elhúzódó pandémiát követően (túl a kötelező maszkviselésen, távolságtartáson, alapvető higiénián és oltásokon) azzal tehetünk a legtöbbet önmagunkért, egészségünkért, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott étrendünkre, valamint rendszeresen, naponta végzünk sporttevékenységet – hangsúlyozza DR. PÁCZ ALEXANDRA a Budai Egészséges Életmód Centrum vezetője. – Ki, ki tehetsége, lehetősége, aktuális fizikai állapota szerint válasszon mozgásformát magának. Minimum napi 30 percet töltsünk testmozgással, lehetőség szerint kint a szabadban.

Sokan átestek az elmúlt hónapokban Covid fertőzésen, számukra különösen ajánlott a magasabb intenzitású testedzések megkezdése előtt post Covid szövődmények kimutatását célzó vizsgálaton részt venni. Amennyiben nincs komolyabb szövődménye a fertőzésnek fokozatosan növelve a terhelést néhány hét alatt a korábbi terhelhetőség visszanyerhető.

Ez az időszak remek alkalom arra, hogy meghatározzuk az aktuális évi célunkat, legyen szó a vágyott testalkat, testsúly eléréséről, anyagcserebetegség egyensúlyban tartásáról, fizikai teljesítmény növeléséről, egy kitűzött sportverseny teljesítéséről, adott sportban teljesítménynövekedés eléréséről.

Részletes tervet kell kialakítanunk, melynek első lépése mindig a jelen állapot felmérése, majd a célhoz vezető út szakaszainak meghatározása. Ezek megfogalmazásához nyújt segítséget Budai Egészséges Életmód Centrumunk. Szakorvosaink felmérik az aktuális egészségi állapotot, személyi edzőnk felállítja az edzéstervet, míg dietetikusaink személyre szóló étrendet írnak elő.

Íme egy kis ízelítő és hasznos tanácsok a soron következő időszakhoz:

A Húsvéti Ünnepek előtt szinte mindenki számára ismert a „böjt” fogalma. Definíció szerint böjtnek tartjuk, amikor megvonunk magunktól ételt, italt vagy valamilyen tevékenységet. Ez történhet vallási, spirituális, politikai vagy egészségügyi okokból. Célja a testi, lelki megtisztulás.

Legelterjedtebb formája talán a keresztény egyházhoz kapcsolható, 40 napos böjt húsvét előtt. De böjtnek hívhatjuk az alkoholt elhagyó hónapokat (sober november, dry january), a különböző léböjt kúrákat, és a húsmentes hétfőket is. – Számos tanulmány íródott a húsfogyasztás ökológiai lábnyomáról, melyek bizonyítják, hogy a húsmentes hétfők a saját egészségünkön kívül a Földre is rendkívül jótékony hatással vannak – hangsúlyozza Terjék Dóra dietetikus.

– Egy megfelelően összeállított étrend mellett színesítheti a mindennapjait 1-1 húsmentes nap beiktatása, ezt bátran ajánljuk mindenkinek – teszi hozzá Nagy-Kónya Rebeka, dietetikus. – Jelenleg a legfelkapottabb irányzat az „intermitten fasting” – röviden IF – vagyis az időszakos böjtölés. Ebben az esetben nincs meghatározott étrend. Módszere, hogy egy étkezésre kijelölt időintervallumot koplalásos időszak követ. A 16:8 és a 12:12 típusoknál az első szám a koplalással töltött órákat jelzi, a második pedig az étkezésekre kijelölt időablakot. Az 5:2 és a 24 órás változatban egy héten belül 2 nem egymást követő napon kell szigorú böjtöt tartani, első esetben 500-600 kcal tartalmú étrenddel, másodiknál teljes koplalással. Bármely formáját választjuk az IF-nak, pozitív hatása lehet a súlyvesztés, a koleszterinszint és vérzsírértékek javulása, csökkentheti a vérnyomást, a korai érelmeszesedés kockázatát, valamint gyulladásos markereket is az autofágia (a sejtek önlebontó folyamata) miatt. Jótékony hatással van a szervezet szénhidrát anyagcseréjére és javíthatja az inzulinérzékenységet is, ezért inzulinrezisztencia esetében gyakori terápia.

Fontos azonban megjegyezni, hogy ezek a változások előidézhetők egy megfelelően összeállított, egészséges étrenddel is. Az IF nem javasolt várandósság, szoptatás, cukorbetegség és más krónikus megbetegedés esetében.

A Budai Egészséges Életmód Centrumban kezelőorvosaink és dietetikusaink segítik Önt a megfelelő életmód elsajátításában. Forduljon hozzánk bizalommal, amennyiben inzulinrezisztencia, terhességi diabetes, reflux, ételintolerancia, vagy egyéb étrendi megszorítást igénylő krónikus betegség nehezíti a mindennapjait, hobbi sportoló vagy fogyni szeretne. Állunk rendelkezésére akkor is, ha panaszmentes, de stabil alapokra tenne szert egy egészségesebb életmód kialakításához. Jelentkezzen kollégáinkhoz egyéni szóbeli tanácsadásra, majd akár erősítse meg tudását az Életmód konyha kreatív workshopjain. Így komplex elméleti és gyakorlati tudásra tehet szert, utánkövetési lehetőséggel, testösszetétel változásának monitorozásával egybekötve. Közös célunk lesz, hogy egészségi állapotához igazodó étrendje életvitelszerűen alkalmazható, egészséges és finom legyen.

Szeretettel várjuk!