Hasznos információk a T-sejtekről

Kialakult a védettsége? Rendelkezik COVID-19 elleni immunitással?

Legújabb vizsgálatunk már a T memóriasejtes immunválasz-mérésére is alkalmas!

A COVID-19 (SARS-CoV-2) fertőzést vagy oltást követően, a szervezet hosszútávú védelme érdekében, az immunrendszerünk olyan T sejteket termel ki, melyek, akár több éven keresztül, „emlékeznek” a COVID-19 (SARS-CoV-2) kórokozóra. Ezeket az „emlékező” sejteket, memória T sejteknek hívjuk. A memória T sejtek alapvető szerepet játszanak abban, hogy a COVID-19 (SARS-CoV-2) vírussal való újra találkozás alkalmával, a szervezetünk a fertőzést tünetek megjelenése nélkül, vagy enyhe tüneteket produkálva leküzdje. Tehát, a COVID-19 (SARS-CoV-2) elleni hosszútávú védettség alapfeltétele, a memória T sejtes immunitás megléte.

A memória T sejtekhez köthető, T sejtes immunitás meglétét az oltást, vagy a betegségből való felépülést követően, a vérből ki lehet mutatni. A kimutatáshoz, a szokásos módon, vénás vért vesznek öntől. A vizsgálat eredménye, a memória T sejtes immunitás mértékét jellemző érték. A leletet, a vérvételt követően, 21 napon belül kapja kézhez.

A leírt teszt jelen pillanatban, a COVID-19 (SARS-CoV-2) fertőzésen átesettek és a „spike” protein ellenes vakcinákkal (pl. Comirnaty-Pfizer; Moderna COVID 19; Covishield-AstraZeneca stb.) oltottak esetében mutatja ki a memória T sejtes immunitás kialakulását.

Azoknak, akiket a részletek is érdekelnek:

A COVID-19 (SARS-CoV-2) újra fertőzéstől való hosszútávú védelem fontos feltétele, hogy az oltást (vakcináció), illetve a betegségből való felépülést követően, a szervezetben kialakuljon a vírus elleni védettség. Ezt a folyamatot, a COVID-19 (SARS-CoV-2) ellenes immunitás kialakulásának nevezzük. Az immunitásnak két fő eleme van. A humorális immunitás (B sejthez kötött), mely a vírus ellenes antitesteket jelenti és a direkt vírus ellenes sejtes immunitás, melynek fő szereplői, a fehérvérsejtek közül, az úgynevezett T limfociták családja (továbbiakban T sejt). Még egy viszonylag enyhe fertőzés alkalmával is, a szervezet hosszútávú védelme érdekében, az immunrendszerünk olyan fehérvérsejteket termel ki, melyek, akár több éven keresztül, „emlékeznek” az adott kórokozóra. Ezeket a sejteket, memória T sejteknek hívjuk. Tehát, a fertőzés leküzdése vagy védőoltás után az immunrendszerünk, memória T sejtek formájában, megőrzi a gyors és hatékony immunválasz lehetőségét olyan esetre, ha a szervezet ismét találkozna a kórokozóval. A memória T sejtek családja nemcsak azért fontos, mert alapul szolgál a direkt vírus ellenes T sejtek (vírus ellenes effektor sejtek) újabb generációjának, hanem azért is, mert a memória T sejtek egyik fajtája, a Tfh sejt segít a memória B sejteknek abban, hogy a vírussal való újra találkozás alkalmával, a szervezet minél előbb kórokozó ellenes antitesteket gyártson. Ezért egy új SARS-CoV-2 ellenes vakcinával szemben az egyik fő elvárás, hogy a keringésben és a szövetekben éveken keresztül és stabilan memória T sejteket eredményezzen.

Mind a humorális, mind a T sejtes immunitás kialakulása az oltást, vagy a betegségből való felépülést követően diagnosztikai eszközökkel, a vérből kimutatható. A viszonylag rövid ideig fennálló, antitesthez kötött humorális immunitás meglétét, az úgynevezett COVID-19 (SARS-CoV-2) ellenes antitestek vérszintjének mérésével jellemzik. A memória T sejtes immunitás kimutatása más módszeren alapul, mint a vírus ellenes antitestek szintjének a mérése. A T sejtes immunitás vizsgálat is vérmintából történik, de ebben az esetben a memória T sejteket a vírus fehérje egyes elemeivel aktiválják. A gyakorlatban, a vérvételi csövek, már eleve olyan COVID-19 (SARS-CoV-2) fehérje szakaszokat tartalmaznak, melyek a vérrel való kapcsolatba lépés során arra késztetik a COVID-19 (SARS-CoV-2) ellenes T sejteket, hogy vírus ellenes fehérjét, interferon gammát termeljenek. Az interferon gamma mennyisége mérhető a vérplazmából és szintje arányos a memória T sejtes immunitás mértékével. Minél kifejezettebb a T sejtes immunitás, annál több interferon gamma termelődik. Ha nem alakult ki COVID-19 (SARS-CoV-2) ellenes sejtes immunitás, akkor nem termelődik interferon gamma. A teszt végzése során mind a CD4+ és CD8+ T sejtes immunválasz mértékére választ kapunk. A határérték alatti (negatív) vérteszt eredmény azt mutatja, hogy Önnek vagy nincs, vagy olyan lacsony a memoria T sejtes immunválasza, hogy az, az alkalmazott módszer detekciós határa alatt van. A leírt teszt jelen pillanatban, a COVID-19 (SARS-CoV-2) fertőzésen átesettek és a „spike” protein ellenes vakcinákkal (pl. Comirnaty-Pfizer; Moderna COVID 19; Covishield-AstraZeneca, Sputynik V-Gamaleya stb.) oltottak esetében mutatja ki a T sejtes immunitás kialakulását.

Egyelőre a WHO nem adott ki olyan útmutatást, melyből határértékhez köthetően megmondható, hogy milyen fokú T sejtes immunitás szükséges ahhoz, hogy az újra fertőződést biztosan elkerüljük. Megjegyzés: ugyanezen megállapítás igaz a COVID-19 (SARS-CoV-2) ellenes antitestek (pl. IgG, IgM) vérszintjére is.

Hamarosan olyan teszt is elérhetővé válik, amelyik a nem specifikusan „spike” proteinhez kötött vakcinák (pl. Vero Cell-Shionopharm) után kialakult T sejtes immunválaszt is mérni tudja.

Megjegyzés: A memória T sejtek vezérelte T sejtes immunitás, nem keverendő össze, a vírusfertőzés alatti, effektor T sejtek által végrehajtott T sejtes akut immunválasszal, mely a COVID-19 (SARS-CoV-2) fertőzés alkalmával, életet veszélyeztetően heves is lehet („citokin vihar”, angolul „citokine storm”).