Jó, ha tudjuk – fontos tények az acnéról!

Az acne, azaz „pattanásosság” a bőr egyik leggyakoribb krónikus gyulladásos betegsége, mely az úgynevezett szőrtüsző-faggyúmirigy egységet érinti. Bármely életkorban kialakulhat, de legfőképpen tinédzserkorban jellemző, a serdülő populációt csaknem 100%-ban érinti.

– A tünetek súlyossága egyénileg változó, széles spektrumon mozog, egészen enyhétől a nagyon súlyos fokú acnéig – mondja Dr. Árvai Mariann, a Budai Magánorvosi Centrum bőrgyógyász szakorvosa. – Kialakulásában több tényező játszik szerepet. Ezek közül majdnem mindenkinél jelentkezik a fokozott faggyútermelés, a megnövekedett mennyiségű faggyúban baktériumok telepednek meg. Az immunrendszer védekezésképpen immunsejteket küld a szőrtüszőkhöz, gyulladást produkálva. Ezt a gyulladást genetikai és környezeti hatások egyaránt létrehozhatják. Hormonális zavarok (pl. inzulinrezisztencia, férfi nemi hormonok túltermelődése), stressz, dohányzás, comedogén (ún. mitesszerképző) kozmetikumok, gyógyszerek használata (neurológiai, pszichiátriai gyógyszerek, hormonkészítmények) mind pattanások megjelenéséhez vezethetnek.

Sokat kutatott és vitatott téma az acne és a táplálkozás kapcsolata. A tej és magas glikémiás indexű ételek fogyasztása fokozhatja az acnés tünetek megjelenését a szénhidrát anyagcsere befolyásolása révén, ezért az acnés betegeknek érdemes megfigyelniük, hogy a tüneteiket a diéta javítja-e.

 

Milyen formái vannak az acnénak?

– Az úgynevezett acne comedonica a serdülőkor előtt jelentkezik, az orron és orcákon apró mitesszerek (ún. comedok) megjelenésével. A leggyakoribb acne forma a klasszikus gyulladt pattanásokkal kísért forma, az úgynevezett pappulopustulosus acne. Amennyiben a tünetek súlyosabbá válnak, nagy gyulladt csomók jönnek létre, acne conglobata alakul ki, melyben a gyulladás hegek hátrahagyásával és pigmentfoltokkal gyógyul.

Egyre több női betegnél tapasztaljuk a felnőttkori acne megjelenését, mely 25 éves kor felett kialakuló formája az acnénak. Hátterében elsősorban endokrinológiai zavar állhat (pl. PCOS).

Ritkábban előforduló altípus a kozmetikai acne (acne cosmetica), amely nem megfelelő comedogen, zsíros arckrémek használatát követően alakul. A zsíros alapanyagú fényvédők, például napolajok szintén pattanásokhoz (Mallorca acne) vezethetnek.

A „body building acne” a testtömeg növelés céljából szedett anabolikus szteroidok, androgén hormonok által provokált acne.

 

Hogyan ápoljuk az acnés bőrt?

– A bőrtisztítás arra szolgál, hogy a szennyeződést, faggyút, kozmetikumokat, mikroorganizmusokat és elhalt hámsejteket eltávolítsa a bőrről. A legtöbb acnés betegnek zsíros vagy kombinált bőrtípusa van, ami azt jelenti, hogy a T-vonalban zsíros, az U-vonalban száraz a bőre. Reggel és este alkoholmentes, savas vagy semleges pH-jú, enyhén hámlasztó hatású tisztító javasolt. Zsíros arcbőr esetén könnyen leöblíthető, hidratálót nem tartalmazó lemosó, míg kombinált bőr esetén hidratáló, folyékony tisztító javasolt. Irritációra hajlamos bőrnél szilikon alapú bőrtisztítót érdemes beszerezni. Hámlasztó hatású tisztítók (pl. benzoil-peroxid, AHA, tejsav) elsősorban zsíros arcbőrnél javasoltak.

Az acnés bőr esetén naponta kétszeri tisztítást követően érdemes hidratálókat használni. Ezt követően fél órával kerüljön fel a bőrre a hatóanyagot tartalmazó, receptköteles készítmény. Reggelre BB (Beauty Balm) vagy CC (Color Correct) krém javasolt. Olyan terméket célszerű használni, amely legalább SPF 30 fényvédelmet biztosít, mivel a gyulladás miatt nagy az esélye az UV-fény provokálta pigmentfoltok visszamaradásának. Az acnéban használatos ideális fényvédő olajmentes, nem comedogén, könnyű állagú.

 

Milyen gyógyszeres terápiákat ajánlhat a bőrgyógyász?

– Acne esetén lokális, gyógyszeres és kombinált kezelés közül választ a bőrgyógyász az acne súlyosságának megfelelően. A lokális kezelés esetén antibiotikumok, antiszeptikumok, hámlasztó hatású, illetve faggyútermelést csökkentő hatóanyagok használata jön szóba. Amennyiben már hegképződés, vagy gyulladt csomók is láthatóak a bőrön, mihamarabb belsőleges, több hónapon át tartó gyógyszeres kezelésre lehet szükség a további hegképződés megelőzés céljából – hangsúlyozza Dr. Árvai Mariann, bőrgyógyász szakorvos.