Ne késlekedjen – ha nem jön össze a baba, mihamarabb forduljon szakorvoshoz!

Napjainkban egyre nő a meddő párkapcsolatok száma. A háttérben a férfiaknál és a nőknél is többféle, akár szervi, hormonális, immunológiai, genetikai vagy lelki ok is állhat. – Meddőségről beszélünk, ha rendszeres szexuális együttlét ellenére 1 éven belül nem jön létre a kívánt terhesség – mondja Dr. Varga Anikó, a Budai Magánorvosi Centrum nőgyógyásza. – A meddőség 40%-ban női, 40%-ban férfi eredetű, 20%-ban pedig a pár mindkét tagja érintett. Mivel a meddőség hátterében is számos ok lehet, ezért a diagnózisa, kezelése is összehangolt csapatmunkát igényel. A Budai Magánorvosi Centrumban célunk, hogy egy helyen, egyénre szabottan, komplex kivizsgálást követően, ha kell célirányos terápiát indíthassunk, illetve szükség esetén meddőségi (lombik) központokba irányíthassuk az ezen ellátást igénylő pácienseinket – hangsúlyozza a szakorvos.

 

Kiknek javasolják a meddőségi kivizsgálásokat?

-Babavállalás előtt azoknak a nőknek akiknél cikluszavar, fájdalmas együttlét, hormonális vagy nőgyógyászati megbetegedés gyanúja felmerül.

Túlsúly esetén a BMI kalkulátor alkalmazását javasoljuk, pajzsmirigy betegség esetén a pajzsmirigy tesztet alkalmazzuk. Policisztás ovárium szindróma gyanújakor pedig a PCOS teszttel állapítjuk meg a betegség esetleges meglétét.

Azoknak is javasoljuk a meddőségi vizsgálatokat akiknek családjukban bizonyos nőgyógyászati megbetegedés, mioma, polip, többszöri vetélés, trombózis, immunbetegség, allergiás megbetegedés előfordult. A 35 év feletti férfiaknál pedig különösen dohányzás és túlsúly esetén ajánljuk a BMI kalkulátor használatát.

Érdemes szakorvoshoz fordulni az alábbi tények meglétekor:

– 1 éve sikertelenül próbálkoznak, nem jön össze a kívánt terhesség

– 35 év körüli párok esetében, amennyiben már 6 hónapja eredménytelen a fogantatás – 40 év körüli pároknál kivizsgálásainkat minél előbb javasoljuk, hiszen az életkor előrehaladtával a petesejt öregedése, spontán megtermékenyülési képessége és a hímivarsejtek megtermékenyítő képessége is rohamosan romlik

– Ismétlődő vetélések esetén a párok együttes, összetett genetikai, endokrinológiai, immunológiai kivizsgálását végezzük – teszi hozzá Dr. Varga Anikó. – Sikertelen inszemináció, IVF kezelés után pedig összetett alloimmun, autoimmun, valamint részletes spermium és genetikai vizsgálatokat javasolunk. Fontos információk meddőséggel küzdőknek:

– Szénhidrát anyagcserezavar például inzulinrezisztencia szűréséhez minimum 3 pontos (0-60-120 perces) 75 grammos OGTT vizsgálat javasolt. – Mivel a női hormonok a menstruációs ciklustól függően változnak, a menstruáció 3-5. napján szükséges végezni a női hormonális kivizsgálást. Amennyiben fogamzásgátló tablettát szedett, a gyógyszer abbahagyása után 3 hónapra ürül ki a mesterségesen bevitt hormon a szervezetéből, ezért hormonális kivizsgálásokat is csak ezután javaslunk. – A peteérés értékeléséhez szükséges hormonokat a 21. ciklusnapon szokták végezni, viszont ez csak 28 napos, szabályos ciklus esetén ad korrektül értékelhető eredményt. 28 napnál rövidebb vagy hosszabb ciklushossz esetén a peteérés is hamarabb vagy később lesz. Ha nem a megfelelő napon történik a vérvétel, az a diagnózist fals irányba viheti. – Normál referencia tartományon belüli hormonérték is utalhat endokrin zavarra.

Erre a legjobb példa a TSH, amely 4ml U/l alatti értéket a legtöbb laboratórium normál referencia értéknek vesz viszont teherbeeséshez a TSH értéke 1 és 2 közötti ideális. – Spermavizsgálat (spermatogram) előtt 3-5 napos önmegtartóztatás javasolt. Amennyiben hozott mintából kéri a vizsgálatot, a tárolóedényt testhőmérsékleten kell tartani például zsebben szállítani, ugyanis a minta lehűlése rosszabb spermaeredményt adhat. Célszerű a mintát a vizsgálatvégzés helyszínén leadni. Az orvosi konzultáció segíti a személyre szabott meddőségi csomag kiválasztását és azt, hogy elkerülje a nem megfelelő időpontban történt kivizsgálásokból származó hibalehetőségeket, felesleges anyagi kiadásokat.

 

Forduljon bizalommal a Pesti és Budai Magánorvosi Centrum szakorvosaihoz: https://www.budaimaganrendelo.hu/maganrendelesek/nogyogyaszat