Nemi szervi herpesz – világszerte a leggyakoribb fertőzés a fekélyt okozó szexuális érintkezéssel terjedő betegségek (STD-k) közül.

Tudta, hogy a herpes úgy is továbbadható, hogy a személynek egyáltalán nincsenek tünetei?

A herpeszvírusok családjába tartozó vírusok a leggyakrabban fertőzést okozó kórokozók. A Herpes simplex 1-es típusa (HSV-1) és 2-es típusa (HSV-2) egyaránt okozhat fertőzést az ajak, az orr bőrén és a nemi szerveken is, a fertőzés molekuláris biológiai módszerekkel (PCR) szűrhető.

A genitális herpesz nemi érintkezéssel terjed és egy életen át fennmarad. A vírus az elsődleges, heveny fertőzést követően inaktív állapotban a szervezetben marad, mégpedig a gerincvelői idegdúcokban. Ha a vírusok és az immunrendszer átmeneti egyensúlyi állapota megbomlik, kiújulnak a tünetek.

Tünetek

Az első fertőzés lezajlása ritkán lehet igen enyhe, de az esetek döntő többségében, a fertőződést követően 3-20 napon belül, égő, viszkető érzés kíséretében csoportosan elhelyezkedő hólyagok jelennek meg. Néhány nap múlva ezek nyomán fájdalmas, hámhiányos vagy fekélyes területek jelennek meg. Az esetek körülbelül felében láz, izomfájdalom, fejfájás, esetleg hasi panaszok kísérik a bőrtünetek megjelenését. A combtő nyirokcsomói megduzzadnak mindkét oldalon.

A tünetek 10-13 nap alatt gyógyulnak, de az azt követő 10-12 napban még továbbra is fennáll a fertőzőképesség. Ez az úgynevezett tünetmentes vírusürítést eredményezi, hogy a betegek akaratlanul is továbbadják a fertőzést.

A genitális herpesz tüneteinek kiújulását, a vírusok újbóli aktiválódása eredményezi a fent említett egyensúly megbomlása miatt. Ennek oka lehet leggyakrabban valamilyen fizikai vagy pszichés stressz, menstruáció, nagyobb betegség lezajlása.

Átlagosan negyedévente van kiújulás, de ez egyénenként igen változó lehet. A betegség kiújulásának jellegzetességei:

· férfiakban gyakoribb, mint nőkben;

· a herpesz kiújulásának gyakorisága az életkor előre haladtával csökken;

· a hólyagok általában ugyanott jelentkeznek;

· a kiújulások tünetei kevésbé súlyosak, mint az első fertőzés során és kb. egy hét alatt spontán gyógyulnak.